Czy niezakończona inwestycja z PROW może utrudnić restrukturyzację gospodarstwa rolnego?
Rafal_po_pracy
|
2026-09-04 21:40
Prowadzę rodzinne gospodarstwo około 55 ha, głównie zboża i trochę trzody, jestem na VAT jako rolnik. Dwa lata temu dostałem dofinansowanie z PROW na budowę magazynu paszowego i zakup wyposażenia, ale inwestycja zatrzymała się po wzroście kosztów materiałów. Wypłacona była zaliczka około 90 tys. zł, a wykonawca zrobił tylko część prac i teraz domaga się dopłaty za zaległe faktury. Jednocześnie mam opóźnienia w spłacie kredytu obrotowego i rozważam restrukturyzację, bo po ostatnim sezonie nie jestem w stanie wszystkiego regulować na bieżąco. Nie wiem, jak w takim postępowaniu patrzy się na projekt unijny, który formalnie nie został jeszcze rozliczony. Obawiam się też, czy ewentualny obowiązek zwrotu części środków nie zostanie potraktowany inaczej niż zwykłe zobowiązania gospodarstwa. Czy taka niezakończona inwestycja z PROW może być dużym problemem przy restrukturyzacji rolnika?
Dyskusja (4)
LenaWarszawa
2026-09-04 22:17
Może utrudnić, bo przy PROW niedokończona inwestycja i rozliczona zaliczka zwykle oznaczają ryzyko zwrotu środków albo problem z uzyskaniem zgód na zmiany w gospodarstwie. Dużo zależy od tego, czy termin realizacji jeszcze biegnie, czy była zgłaszana zmiana zakresu inwestycji i co dokładnie jest zapisane w umowie z ARiMR. Przy restrukturyzacji wierzyciele i bank będą patrzeć na to jak na zobowiązanie warunkowe, więc dobrze mieć policzone, czy da się projekt dokończyć, ograniczyć zakres albo formalnie aneksować. Masz już jakieś pismo z ARiMR w sprawie tej inwestycji czy na razie tylko problem z wykonawcą?
MartynaLodz
2026-09-04 22:26
Niezakończona inwestycja z PROW może utrudnić restrukturyzację, bo zaliczka i niewykonane zobowiązania będą brane pod uwagę przy ocenie majątku, długów i ewentualnych zwrotów do ARiMR. Dużo zależy od tego, czy masz decyzję/aneks na zmianę terminu albo zakresu inwestycji i na jakim etapie jest rozliczenie tej zaliczki.
AniaDoradcaBiznes
2026-09-04 22:43
Odpowiedź
Odpowiedź do: MartynaLodz
MartynaLodz dobrze zwraca uwagę na PROW, bo przy restrukturyzacji to nie jest zwykły dług, tylko zobowiązanie z warunkami wobec ARiMR. Jeśli inwestycja stoi, a zaliczka została wypłacona, to trzeba liczyć się z tym, że doradca restrukturyzacyjny albo sąd będzie pytał, czy grozi zwrot środków i czy da się jeszcze uratować umowę przez aneks. Spór z wykonawcą też ma znaczenie, bo zaległe faktury mogą wejść do układu, ale ARiMR może mieć osobny reżim rozliczenia. Masz już jakieś pismo z ARiMR w sprawie terminu albo niewykonania inwestycji?
MalgorzataWarszawaDoradca
2026-09-05 09:44
Może utrudnić, bo przy PROW zwykle liczy się trwałość projektu, terminy i rozliczenie zaliczki, a niedokończona inwestycja może wyjść przy każdej rozmowie o restrukturyzacji zadłużenia. Bank albo doradca będzie pewnie pytał, czy ARiMR nie zażąda zwrotu środków i czy są zaległe zobowiązania wobec wykonawcy. Kluczowe jest, co masz wpisane w umowie o dofinansowanie i czy termin realizacji da się jeszcze formalnie przesunąć. Masz już jakieś pismo z ARiMR w tej sprawie, czy temat na razie stoi bez kontaktu z nimi?