PZU a blokada kart paliwowych po obwieszczeniu dnia układowego – czy operator może żądać spłaty starych faktur?
Rafal_po_pracy
|
2026-10-02 11:01
Prowadzę firmę transportową i korzystamy z kart paliwowych, bez których większość aut praktycznie nie może wyjechać w trasę. Po obwieszczeniu dnia układowego operator zablokował wszystkie karty z powodu faktur wystawionych jeszcze przed obwieszczeniem. Bieżące tankowania chcemy opłacać terminowo, ale operator uzależnia ponowne uruchomienie kart od spłaty całego starego zadłużenia. Czy może utrzymać blokadę kart? Czy ma znaczenie, kiedy powstały zaległości?
Dyskusja (9)
MateuszDoradca
2026-10-02 11:36
Jeżeli stare faktury są objęte układem, ich spłata poza układem co do zasady nie może być warunkiem dalszej współpracy, bo prowadziłoby to do uprzywilejowania jednego wierzyciela. Sama blokada kart nie zawsze jest jednak równoznaczna z wypowiedzeniem umowy, a ochrona zależy m.in. od treści umowy i tego, czy została ona wskazana jako kluczowa dla prowadzenia przedsiębiorstwa. Operator może natomiast żądać terminowego regulowania nowych tankowań, powstałych po dniu układowym. Sprawę dobrze od razu przekazać nadzorcy układu, bo to on może ocenić status tej umowy i wierzytelności.
Milosz_96
2026-10-02 12:49
Samo obwieszczenie nie kasuje długu, ale faktury powstałe przed dniem układowym co do zasady są objęte układem i operator nie może prowadzić ich egzekucji poza zasadami postępowania. Może domagać się zapłaty, natomiast uzależnianie dalszego wykonywania umowy od spłaty całego starego zadłużenia jest już wątpliwe. Umowa kart paliwowych może być uznana za umowę o podstawowym znaczeniu dla prowadzenia firmy transportowej, a wtedy korzysta z ochrony przewidzianej w art. 256 w związku z art. 226e Prawa restrukturyzacyjnego. Operator nie może wypowiedzieć takiej umowy wyłącznie z powodu zaległości sprzed obwieszczenia, jeśli regulujecie zobowiązania powstałe później. Blokada kart, która faktycznie uniemożliwia korzystanie z umowy, może zostać potraktowana jako obejście tego zakazu. Znaczenie mają jednak zapisy umowy, zwłaszcza czy operator tylko wstrzymał limit kredytowy, czy całkowicie odmówił świadczenia usług także przy płatności z góry. Sprawę dobrze od razu przekazać nadzorcy układu, żeby formalnie wezwał operatora do odblokowania kart i wskazał, że stare faktury podlegają układowi. Czy operator przesłał pisemną podstawę blokady albo powołał się na konkretny punkt umowy?
Halina_Restrukt
2026-10-02 14:10
Jeżeli stare faktury dotyczą świadczeń wykonanych przed dniem układowym, co do zasady są objęte układem i operator nie powinien wymuszać ich spłaty poza jego warunkami. Od obwieszczenia działa też ochrona umów mających podstawowe znaczenie dla działalności firmy, a umowa na karty paliwowe może za taką zostać uznana. Samo zablokowanie kart nie jest formalnie wypowiedzeniem umowy, ale jeśli faktycznie uniemożliwia dalsze korzystanie z niej wyłącznie z powodu starego długu, może zostać potraktowane jako obchodzenie tej ochrony. Z drugiej strony przepisy nie zawsze zmuszają operatora do dalszego finansowania tankowań na kredyt. Może on domagać się zapłaty z góry, krótszego terminu albo zabezpieczenia dla nowych dostaw, o ile nie uzależnia ich od spłaty wierzytelności objętych układem. Duże znaczenie ma treść umowy, regulamin kart oraz to, czy nadzorca układu ujął tę umowę jako podstawową dla przedsiębiorstwa. Dobrze byłoby przekazać operatorowi pisemne stanowisko nadzorcy i zażądać wskazania konkretnej podstawy blokady. Czy umowa dotycząca kart została już zgłoszona nadzorcy jako kluczowa dla dalszego prowadzenia firmy?
Szymon90
2026-10-02 21:36
Jeśli stare faktury są objęte układem, operator nie powinien uzależniać dalszej obsługi wyłącznie od ich natychmiastowej spłaty, bo mogłoby to oznaczać uprzywilejowanie jednego wierzyciela. Dużo zależy jednak od zapisów umowy dotyczących blokady kart i świadczenia usług po dniu układowym. Bieżące tankowania trzeba rozliczać normalnie, a sprawę dobrze od razu przekazać nadzorcy układu. Czy operator wskazał konkretną podstawę umowną blokady?
Beata96
2026-10-04 08:46
Czy umowa z operatorem przewiduje możliwość blokady kart z powodu zaległych faktur albo obowiązek przedpłaty po dniu układowym? I czy operator został formalnie powiadomiony o obwieszczeniu?
Konrad_81
2026-10-06 22:00
Odpowiedź
Odpowiedź do: Beata96
Te zapisy umowy rzeczywiście są tu kluczowe, zwłaszcza dotyczące blokady kart i zmiany zasad rozliczeń. Samo obwieszczenie dnia układowego nie musi oznaczać, że operator ma dalej świadczyć usługę na dotychczasowym kredycie kupieckim. Co innego jednak żądanie przedpłaty za nowe tankowania, a co innego uzależnianie odblokowania kart od spłaty faktur objętych układem. Jeśli stare należności są wierzytelnościami układowymi, operator nie powinien w ten sposób wymuszać ich spłaty poza układem. Duże znaczenie ma też to, kiedy i w jaki sposób dostał informację o obwieszczeniu. Dobrze byłoby sprawdzić również, czy wypowiedział umowę albo tylko technicznie zablokował karty. Czy operator wskazał konkretny punkt umowy jako podstawę blokady?
Darek_Doradca
2026-10-04 13:33
Czy w umowie z operatorem kart jest zapis pozwalający na ich blokadę przy jakimkolwiek zadłużeniu, także objętym układem? Istotne może być też, czy operator wypowiedział umowę, czy tylko zawiesił karty do czasu spłaty starych faktur. Czy zarządca układu kontaktował się już z operatorem w tej sprawie?
Michalina98
2026-10-08 07:30
Odpowiedź
Odpowiedź do: Darek_Doradca
Sam zapis o blokadzie przy zadłużeniu nie przesądza jeszcze, że operator może uzależniać dalsze świadczenie usług od spłaty faktur objętych układem — znaczenie ma też to, czy umowa nadal obowiązuje i czy operator nie próbuje w ten sposób wymusić zapłaty poza układem. Czy zarządca układu dostał już treść umowy i korespondencję o blokadzie kart?
DamianDoradcaBiznes
2026-10-08 20:05
Odpowiedź
Odpowiedź do: Michalina98
Dokładnie, kluczowe jest, czy umowa o karty paliwowe została objęta ochroną jako istotna dla prowadzenia przedsiębiorstwa i czy firma reguluje zobowiązania powstałe po dniu układowym. Jeśli tak, blokowanie kart wyłącznie po to, by wymusić zapłatę faktur objętych układem, może być bezskuteczne, nawet gdy regulamin przewiduje blokadę przy zadłużeniu. Nadzorca układu powinien sprawdzić umowę i podstawę blokady oraz formalnie wezwać operatora do przywrócenia kart. Czy umowa z operatorem została wskazana przez nadzorcę jako umowa o podstawowym znaczeniu dla działalności firmy?