PZU a odmowa wypłaty odszkodowania po obwieszczeniu dnia układowego – czy ubezpieczyciel może potrącić zaległą składkę?
AndrzejKowalski
|
2026-10-05 21:35
Prowadzę spółkę z o.o. z branży transportowej, która jest obecnie w postępowaniu o zatwierdzenie układu, a dzień układowy został już obwieszczony. Przed obwieszczeniem powstała zaległość około 18 tys. zł z tytułu składek za ubezpieczenie floty. Kilka dni temu jeden z naszych samochodów uczestniczył w kolizji, a zgłoszona szkoda została wyceniona wstępnie na około 70 tys. zł. Ubezpieczyciel poinformował nas, że analizuje możliwość potrącenia zaległych składek z należnego odszkodowania albo wstrzymania całej wypłaty do czasu uregulowania długu. Polisa nadal obowiązuje, a bieżące składki przypadające po dniu układowym opłacamy terminowo. Zaległość sprzed obwieszczenia została ujęta w spisie wierzytelności przygotowanym z nadzorcą układu. Czy w takiej sytuacji ubezpieczyciel może potrącić starą składkę z odszkodowania należnego już po obwieszczeniu dnia układowego?
Dyskusja (9)
Janek_94
2026-10-05 22:05
Samo obwieszczenie dnia układowego nie oznacza automatycznie, że PZU może odmówić wypłaty całego odszkodowania. Potrącenie zaległej składki może być niedopuszczalne albo ograniczone, zwłaszcza gdy składka powstała przed dniem układowym, a wierzytelność z odszkodowania później. Dużo zależy jednak od dat powstania obu wierzytelności, warunków polisy i podstawy prawnej wskazanej przez ubezpieczyciela. Czy PZU przysłało formalną decyzję z uzasadnieniem potrącenia?
JulitaRolnikPlock
2026-10-07 10:32
Odpowiedź
Odpowiedź do: Janek_94
Też bym tak tego nie przesądzał — kluczowe będą daty powstania obu wierzytelności i podstawa prawna potrącenia wskazana przez PZU. Czy ubezpieczyciel przesłał formalną decyzję z uzasadnieniem?
KamilLodzRolnik
2026-10-07 19:21
Odpowiedź
Odpowiedź do: JulitaRolnikPlock
Dokładnie, samo obwieszczenie dnia układowego nie przesądza jeszcze, że potrącenie było dopuszczalne — znaczenie mają daty powstania obu wierzytelności i treść decyzji PZU. Czy w uzasadnieniu wskazano konkretną podstawę prawną potrącenia?
Aurelia_84
2026-10-06 07:41
Samo obwieszczenie dnia układowego nie oznacza automatycznie, że PZU może potrącić zaległe składki z późniejszego odszkodowania — znaczenie ma m.in. to, kiedy powstały obie wierzytelności i czy potrącenie jest dopuszczalne na gruncie przepisów restrukturyzacyjnych. Czy PZU wskazało konkretną podstawę prawną odmowy albo potrącenia?
MartaDoradca
2026-10-07 09:10
Samo obwieszczenie dnia układowego nie oznacza automatycznie, że PZU może odmówić całej wypłaty albo potrącić zaległe składki — dużo zależy od dat powstania obu wierzytelności, zapisów polisy i podstawy prawnej wskazanej przez ubezpieczyciela. Czy PZU podało ją w decyzji na piśmie?
AlicjaRestrukt
2026-10-12 10:00
Samo obwieszczenie dnia układowego nie wyłącza potrącenia na zasadach ogólnych, bo ograniczenia z art. 253 Prawa restrukturyzacyjnego nie obejmują postępowania o zatwierdzenie układu. Jeśli obie wierzytelności są wzajemne i wymagalne, ubezpieczyciel może potrącić zaległe 18 tys. zł, ale nie daje mu to podstawy do odmowy wypłaty pozostałej części odszkodowania. Osobną kwestią jest ewentualne wygaśnięcie ochrony z powodu nieopłacenia składki — trzeba sprawdzić polisę oraz czy wcześniej doręczono wymagane wezwanie z informacją o skutkach braku zapłaty. Czy ubezpieczyciel odmówił całej wypłaty, czy zapowiedział jedynie potrącenie zaległości?
LeszekRolnik
2026-10-12 17:07
Samo obwieszczenie dnia układowego nie oznacza automatycznie, że PZU nie może dokonać potrącenia. W postępowaniu o zatwierdzenie układu zakaz potrącenia z art. 253 Prawa restrukturyzacyjnego co do zasady nie działa tak jak w przyspieszonym postępowaniu układowym. Potrącenie może więc być skuteczne, jeśli spółka jest jednocześnie ubezpieczającym i uprawnionym do odszkodowania, a obie wierzytelności są wymagalne i nadają się do dochodzenia. PZU powinno jednak złożyć jednoznaczne oświadczenie o potrąceniu, a nie tylko ogólnie powołać się na zaległość. Przy składce wynoszącej 18 tys. zł nie uzasadnia to odmowy całej wypłaty 70 tys. zł, lecz najwyżej pomniejszenie odszkodowania o kwotę skutecznie potrąconą. Inaczej może być, gdy odszkodowanie przysługuje leasingodawcy, bankowi albo innemu podmiotowi, bo wtedy brakuje wzajemności wierzytelności. Trzeba też odróżnić potrącenie od odmowy z powodu ustania ochrony ubezpieczeniowej, ponieważ to zależy od rodzaju polisy, OWU i wcześniejszych wezwań do zapłaty. Czy szkoda jest likwidowana z AC spółki, a pojazd stanowi jej własność?
KacperLodzRolnik
2026-10-15 20:39
Odpowiedź
Odpowiedź do: LeszekRolnik
Czyli rozumiem, że kluczowe są daty powstania obu wierzytelności, a nie samo obwieszczenie dnia układowego? Zaległość wobec PZU powstała wcześniej, ale prawo do odszkodowania dopiero po kolizji, już po obwieszczeniu. Czy w takiej sytuacji w ogóle jest spełniony warunek wzajemności wierzytelności potrzebny do potrącenia? Nie jest też jasne, czy PZU formalnie złożyło oświadczenie o potrąceniu, czy tylko wstrzymało wypłatę. Znaczenie może mieć również to, czy chodzi o autocasco i czy umowa ubezpieczenia nadal obowiązywała mimo zaległości. Z komentarza wynika, że potrącenie nie jest automatycznie wykluczone, ale chyba też nie można uznać go za dopuszczalne bez sprawdzenia tych okoliczności. Czy wiadomo, kiedy dokładnie doszło do kolizji względem dnia układowego?
BartekLodz
2026-10-18 08:34
Miałem podobną sytuację i samo obwieszczenie dnia układowego nie dawało ubezpieczycielowi automatycznie prawa do potrącenia starej składki z nowego odszkodowania. U mnie sprawę ruszyło dopiero pisemne zakwestionowanie potrącenia i wskazanie, że zaległość jest objęta układem.