PZU a wypowiedzenie najmu lokalu firmowego po obwieszczeniu dnia układowego – czy wynajmujący może rozwiązać umowę za stare zaległości?
Olga_od_arkuszy
|
2026-10-27 20:36
W prowadzonej przez nas firmie po obwieszczeniu dnia układowego wynajmujący wezwał do zapłaty zaległego czynszu powstałego przed tym dniem. Jednocześnie zapowiedział wypowiedzenie umowy najmu lokalu, jeżeli należność nie zostanie niezwłocznie uregulowana. Bieżący czynsz po obwieszczeniu jest opłacany terminowo, a lokal pozostaje niezbędny do dalszego prowadzenia działalności. Czy w ramach postępowania o zatwierdzenie układu wynajmujący może skutecznie wypowiedzieć umowę wyłącznie z powodu wcześniejszych zaległości? Czy znaczenie ma w tej sytuacji ujęcie zaległego czynszu w spisie wierzytelności?
Dyskusja (10)
Dorota_Biznes
2026-10-27 21:21
Co do zasady wynajmujący nie może wypowiedzieć najmu lokalu, w którym prowadzona jest firma, wyłącznie z powodu zaległości objętych układem, jeśli skutki obwieszczenia nadal obowiązują. Inaczej może być przy niepłaceniu bieżącego czynszu lub innej przyczynie powstałej już po obwieszczeniu.
Teresa_Biznes
2026-10-27 21:27
Odpowiedź
Odpowiedź do: Dorota_Biznes
U nas było podobnie – stare zaległości weszły do układu, a ponieważ bieżący czynsz płaciliśmy terminowo, sama groźba wypowiedzenia na tym się skończyła. Dużo zależy jednak od tego, czy ochrona wynikająca z obwieszczenia nadal obowiązuje.
EwaPlock
2026-10-31 13:09
Odpowiedź
Odpowiedź do: Teresa_Biznes
To istotne — dopóki trwa ochrona po obwieszczeniu dnia układowego, wynajmujący co do zasady nie może wypowiedzieć kluczowej dla firmy umowy najmu wyłącznie z powodu zaległości objętych układem, jeśli bieżący czynsz jest płacony terminowo. Wyjątkiem może być zgoda rady wierzycieli albo nadzorcy układu.
Zosia_Rolnik
2026-10-27 22:06
Co do zasady wynajmujący nie może wypowiedzieć najmu lokalu firmowego wyłącznie z powodu zaległości objętych układem, jeśli bieżący czynsz jest płacony terminowo. W takiej sytuacji zwykle potrzebna jest zgoda rady wierzycieli albo sędziego-komisarza.
Michalina98
2026-10-27 22:31
Odpowiedź
Odpowiedź do: Zosia_Rolnik
Zgadzam się co do samej ochrony najmu, ale w postępowaniu o zatwierdzenie układu kwestia zgody wygląda nieco inaczej. Po obwieszczeniu stosuje się ochronę z art. 256 Prawa restrukturyzacyjnego, więc stare zaległości czynszowe objęte układem nie mogą same w sobie stanowić podstawy wypowiedzenia. Skoro czynsz powstały po dniu układowym jest regulowany terminowo, wyjątek dotyczący niewykonywania bieżących zobowiązań raczej tu nie zachodzi. Samo wezwanie do zapłaty dawnego długu nie rozwiązuje jednak umowy ani nie wyłącza skutków układu. W PZU nie funkcjonuje rada wierzycieli ani sędzia-komisarz, dlatego nie ma pełnej zgodności, kto miałby udzielić zgody na wypowiedzenie; spotyka się też pogląd, że w tym trybie taka zgoda w ogóle nie może zostać wydana. Wynajmujący może natomiast próbować wystąpić do sądu o uchylenie skutków obwieszczenia, jeśli wykaże pokrzywdzenie wierzycieli. Istotne jest również, czy wypowiedzenie opiera się wyłącznie na starym czynszu, czy wynajmujący wskazuje jeszcze inną przyczynę powstałą już po obwieszczeniu. Czy w wezwaniu podano konkretną podstawę prawną wypowiedzenia?
PatrycjaLodz
2026-10-28 09:08
Odpowiedź
Odpowiedź do: Michalina98
Też spotkałem się z takim podejściem — jeśli bieżący czynsz jest płacony, wynajmujący nie może oprzeć wypowiedzenia wyłącznie na zaległościach sprzed obwieszczenia, bo są objęte układem. U Was groźba wypowiedzenia wskazuje jeszcze jakąś inną podstawę?
ZuzannaPlock
2026-10-28 10:06
U nas wynajmujący nie mógł wypowiedzieć najmu tylko z powodu zaległości objętych układem, zwłaszcza że bieżący czynsz był płacony terminowo, a lokal był potrzebny do dalszej działalności. Skończyło się na kontakcie z nadzorcą układu i wyjaśnieniu wynajmującemu, że stary dług będzie rozliczany w ramach układu.
Marek92
2026-10-28 10:14
Jeżeli doszło do obwieszczenia o ustaleniu dnia układowego, wynajmujący co do zasady nie może wypowiedzieć najmu lokalu, w którym prowadzona jest firma, wyłącznie z powodu zaległości objętych układem. Dotyczy to więc przede wszystkim czynszu powstałego przed dniem układowym. Samo wezwanie do zapłaty może wysłać, ale nie oznacza to, że skuteczne będzie wypowiedzenie oparte na tych starych należnościach. Inaczej wyglądałaby sytuacja, gdyby po obwieszczeniu przestał być płacony bieżący czynsz albo pojawiła się nowa podstawa rozwiązania umowy. Skoro opłaty bieżące są regulowane terminowo, ochrona umowy powinna działać przez okres obowiązywania skutków obwieszczenia. Starego zadłużenia nie powinno się też spłacać poza układem bez uzgodnienia tego z nadzorcą układu. Dobrze przekazać mu wezwanie wynajmującego, żeby formalnie odpowiedział i potwierdził, że zaległość została ujęta w spisie wierzytelności.
Jarek98
2026-10-28 10:28
Co do zasady wynajmujący nie może wypowiedzieć umowy najmu wyłącznie z powodu zaległości czynszowych powstałych przed dniem układowym, jeśli są one objęte układem. Ma to chronić umowy kluczowe dla dalszego działania firmy, zwłaszcza gdy bieżący czynsz jest regulowany terminowo. Duże znaczenie ma jednak treść obwieszczenia oraz to, czy wierzytelność faktycznie została objęta układem. Czy wynajmujący wskazał konkretną podstawę prawną wypowiedzenia?
Karolina_Warszawa
2026-11-05 22:05
Co do zasady wynajmujący nie może po obwieszczeniu wypowiedzieć najmu lokalu firmowego wyłącznie z powodu zaległości objętych układem, jeśli bieżący czynsz jest płacony terminowo. Ochrona nie obejmuje natomiast nowych zaległości ani innych przyczyn wypowiedzenia powstałych już po obwieszczeniu.