Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Jak kupić działkę od syndyka i nie wpaść na minę?

Jarek78 | 2026-04-12 22:32
Wpadło mi ogłoszenie o sprzedaży działki od syndyka i cena jest wyraźnie niższa niż w okolicy, więc temat kusi, ale mam obawy o „haczyki”. Z praktyki wiem, że w papierach potrafią siedzieć służebności, dojazd po cudzym gruncie, dziwne wpisy w KW albo problemy z planem/zabudową i potem człowiek zostaje z problemem. Jakie minimum weryfikacji robicie przed wpłatą wadium i złożeniem oferty, żeby realnie ocenić ryzyko (KW, mapy, plan miejscowy, decyzje, obciążenia, zaległości)? Czy da się sensownie zabezpieczyć w przetargu temat granic i dostępu do drogi, czy to już tylko „bierzesz jak stoi”? I jak w praktyce wygląda komunikacja z syndykiem oraz terminy wydania i rozliczeń po wygranej, bo nie chcę zamrozić kasy na miesiące bez pewności.

Dyskusja (2)

Teresa_Biznes 2026-04-12 23:42
Ja przy takich okazjach zaczynam od absolutnego minimum: aktualny odpis z KW (działy I–IV), mapa ewidencyjna + wypis z rejestru gruntów i sprawdzenie, czy dojazd jest prawnie zapewniony (droga publiczna albo służebność, a nie „na gębę” przez cudzą działkę). Przed wadium warto też zajrzeć do MPZP albo wystąpić o WZ/zaświadczenie z gminy, bo czasem „tania” działka jest po prostu nie do zabudowy albo z ograniczeniami, o których w ogłoszeniu cisza. Dobrze działa też szybki kontakt z syndykiem o operat szacunkowy, protokół stanu prawnego i warunki sprzedaży (rękojmia zwykle odpada, więc ryzyko jest po stronie kupującego). Do poczytania w tym temacie podsyłam Jak kupić działkę od syndyka — „Jak kupić działkę od syndyka”, bez marketingu, po prostu sensownie układa, co sprawdzić. A masz już numer KW i wiesz, czy sprzedaż idzie w trybie przetargu/aukcji z regulaminem, czy z wolnej ręki?
LeszekRolnik 2026-04-13 14:03
Ja bym przed samym wadium sprawdził przede wszystkim KW, dostęp do drogi i czy nie ma żadnych służebności albo roszczeń, bo właśnie na tym ludzie najczęściej się wykładają. Do tego warto zajrzeć do MPZP albo warunków zabudowy i dopytać w gminie, czy z działką nie ma jakichś ograniczeń, których nie widać na pierwszy rzut oka. Niska cena od syndyka często jest kusząca, ale zwykle z czegoś wynika, więc bez przejrzenia papierów i map bym się nie pchał.