Otwarcie restrukturyzacji - co realnie zmienia od pierwszego dnia?
Karolina_Plock
|
2026-04-19 15:05
Prowadzę małą działalność i jesteśmy na etapie przygotowań do restrukturyzacji, ale ciągle nie mam jasności, co dokładnie zmienia samo otwarcie postępowania. Chodzi mi głównie o to, czy komornik automatycznie powinien wstrzymać zajęcia, czy trzeba jeszcze składać jakieś osobne pisma i czekać na decyzje. Mam też kilka umów z kontrahentami, które są dla firmy kluczowe, i boję się, że po informacji o restrukturyzacji ktoś będzie chciał je wypowiedzieć albo wstrzyma dostawy. Jak wygląda sprawa bieżących płatności, na przykład czynszu, leasingu i podatków, czy wszystko trzeba płacić normalnie od dnia otwarcia? Będę wdzięczna za praktyczne wyjaśnienie, co dzieje się od razu, a co dopiero po dalszych decyzjach sądu albo nadzorcy.
Dyskusja (6)
Sebastian_Rolnik
2026-04-20 00:30
Z mojego doświadczenia samo otwarcie restrukturyzacji dużo zmienia już od pierwszego dnia, ale w praktyce i tak warto od razu poinformować komornika oraz wierzycieli, żeby nie było opóźnień „bo ktoś jeszcze nie dostał informacji”. Przy egzekucjach kluczowe jest, jaki dokładnie tryb postępowania został otwarty, bo od tego zależy zakres ochrony i to, czy zajęcia są zawieszane z mocy prawa. Dobrze jest też przejrzeć umowy z kontrahentami, bo część zapisów o wypowiedzeniu po restrukturyzacji może nie działać tak automatycznie, jak się wydaje. Tu jest dość przystępnie opisane, co zmienia otwarcie postępowania: Otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego - co zmienia.
MalgorzataWarszawaDoradca
2026-04-20 16:54
Z praktyki wygląda to tak, że samo otwarcie restrukturyzacji dużo zmienia, ale nie zawsze „samo się rozejdzie” po wszystkich instytucjach od pierwszej godziny. Komornika warto od razu zawiadomić i przesłać postanowienie albo informację z obwieszczenia, żeby nie było opóźnień w wstrzymaniu egzekucji, zwłaszcza jeśli zajęcia są aktywne. Przy umowach kluczowe jest też szybkie uporządkowanie bieżących płatności, bo restrukturyzacja nie zwalnia z regulowania nowych zobowiązań, a kontrahenci zwykle patrzą właśnie na to, czy firma działa i płaci na bieżąco.
Karolina_Warszawa
2026-05-03 02:08
Z mojego rozeznania samo otwarcie restrukturyzacji realnie daje ochronę już od początku, zwłaszcza jeśli chodzi o egzekucje, ale w praktyce i tak warto dopilnować, żeby komornik i wierzyciele dostali informację jak najszybciej, bo nie zawsze wszystko zatrzymuje się „samo” z dnia na dzień. Przy umowach też nie jest tak, że od razu wszystko przepada, bo co do zasady kluczowe kontrakty powinny być dalej wykonywane, tylko trzeba bardzo pilnować bieżących płatności po otwarciu postępowania. Największa zmiana od pierwszego dnia to właśnie ten parasol ochronny, ale organizacyjnie trzeba działać od razu, a nie zakładać, że system sam wszystko załatwi. Podobny watek byl tez tutaj: Czy podpisanie uznania długu w trakcie rozmów z wierzycielami to dobry pomysł?.
Dorota_Biznes
2026-05-04 06:00
Odpowiedź
Odpowiedź do: Karolina_Warszawa
Dokładnie, ochrona co do zasady działa od otwarcia postępowania, ale w praktyce nie ma co zakładać, że wszystko samo się „rozejdzie” po systemie od razu. Warto od razu przekazać informację komornikowi, bankowi i najważniejszym wierzycielom, żeby ograniczyć zamieszanie z zajęciami czy blokadami. Przy kluczowych umowach też dobrze działa szybki kontakt z kontrahentami, bo sama restrukturyzacja nie musi oznaczać końca współpracy, ale cisza z naszej strony często tylko pogarsza sytuację.
JustynaPlock
2026-05-04 19:53
Z tego, co przerabiałam u siebie, samo otwarcie restrukturyzacji realnie daje ochronę, ale w praktyce i tak warto pilnować, żeby komornik i wierzyciele dostali informację jak najszybciej, bo nie zawsze wszystko zatrzymuje się „samo z siebie” z dnia na dzień. Dużo też zależy od rodzaju postępowania, bo zakres ochrony przed egzekucją i wpływ na umowy może się różnić. Kluczowe jest też to, że bieżące zobowiązania zwykle trzeba normalnie regulować, więc dobrze od początku ustalić z doradcą, co jest objęte ochroną, a co nadal trzeba płacić na bieżąco.
Marek92
2026-05-05 15:48
Z tego, co przerabiałem, samo otwarcie restrukturyzacji realnie daje ochronę już od pierwszego dnia, ale w praktyce warto dopilnować, żeby komornik i wierzyciele szybko dostali informację o postanowieniu, bo nie zawsze wszystko zatrzymuje się „samo z siebie” od ręki. Przy ważnych umowach też nie jest tak, że od razu wszystko przepada, bo co do zasady są mechanizmy, które mają pozwolić firmie dalej działać, tylko trzeba bardzo pilnować bieżących zobowiązań po otwarciu postępowania. Najlepiej od razu ustalić z nadzorcą albo doradcą, kto i gdzie składa zawiadomienia, żeby nie było niepotrzebnego chaosu na starcie.