Jak praktycznie sprawdzić, czy doradca restrukturyzacyjny ma ważną licencję?
Bozena_1981
|
2026-04-19 21:45
Mam ostatnio kilka rozmów z przedsiębiorcami, którzy zgłaszają się do różnych osób od restrukturyzacji, ale nie zawsze wiedzą, z kim faktycznie rozmawiają. Zdarza się, że ktoś przedstawia się jako doradca, a po dopytaniu okazuje się, że jest tylko pośrednikiem albo handlowcem od pozyskiwania klientów. W praktyce przed przekazaniem dokumentów finansowych firmy warto chyba najpierw sprawdzić, czy dana osoba rzeczywiście ma licencję doradcy restrukturyzacyjnego i czy działa pod własnym nazwiskiem. Czy wystarczy weryfikacja w publicznym wykazie, czy zwracacie jeszcze uwagę na coś dodatkowego, np. doświadczenie w konkretnych postępowaniach albo sposób podpisywania umowy? Pytam, bo mam wrażenie, że przy firmie na zakręcie zły wybór takiej osoby może narobić więcej szkody niż sama zwłoka w działaniu.
Dyskusja (9)
Filip_98
2026-04-20 01:03
Ja bym zaczynał od sprawdzenia nazwiska w oficjalnym wykazie osób z licencją doradcy restrukturyzacyjnego, zanim wyśle się komukolwiek dokumenty finansowe. Warto też dopytać, czy rozmawiamy bezpośrednio z licencjonowaną osobą, czy tylko z pośrednikiem, bo to robi dużą różnicę przy odpowiedzialności za sprawę. Tu jest sensownie opisane, na co zwrócić uwagę: Doradca restrukturyzacyjny – kim jest i jak sprawdzić jego licencję?. Moim zdaniem uczciwy doradca nie powinien mieć problemu z podaniem numeru licencji i podstawowych danych do weryfikacji.
Lucyna_Plock
2026-04-20 18:34
Ja bym zaczęła od sprawdzenia nazwiska w oficjalnym wykazie osób z licencją doradcy restrukturyzacyjnego, a dopiero potem rozmawiała o dokumentach firmy. Warto też dopytać wprost, kto będzie prowadził sprawę i czy ta osoba faktycznie podpisuje się pod czynnościami jako licencjonowany doradca. Samo hasło „pomagamy w restrukturyzacji” jeszcze niewiele znaczy, bo czasem za rozmową stoi tylko sprzedaż usługi.
AlicjaRestrukt
2026-05-03 02:08
Najprościej poprosić taką osobę o imię, nazwisko i numer licencji, a potem sprawdzić, czy figuruje w oficjalnym rejestrze doradców restrukturyzacyjnych. Jeśli ktoś unika podania konkretnych danych albo zasłania się tym, że „wszystkim zajmie się zespół”, to dla mnie jest to od razu sygnał ostrzegawczy. Przy przekazywaniu dokumentów finansowych firmy naprawdę warto najpierw upewnić się, że rozmawia się z licencjonowanym doradcą, a nie tylko z pośrednikiem. Podobny watek byl tez tutaj: Zgłoszenie wierzytelności w KRZ - od czego zacząć?.
Konrad_81
2026-05-05 15:48
Odpowiedź
Odpowiedź do: AlicjaRestrukt
Dokładnie tak, samo hasło o „zespole” to trochę za mało, jeśli na stole mają się pojawić wrażliwe dane firmy. Ja bym jeszcze zwrócił uwagę, czy ta osoba faktycznie podpisuje się pod rozmową własnym nazwiskiem i bierze odpowiedzialność za to, co mówi. Jeśli już na początku jest problem z prostą weryfikacją, to później raczej nie będzie lepiej.
Darek_Doradca
2026-05-04 06:00
Najprościej poprosić taką osobę o imię, nazwisko i numer licencji, a potem sprawdzić to w oficjalnym rejestrze doradców restrukturyzacyjnych. Jeśli ktoś zaczyna kręcić, zasłania się „zespołem” albo nie chce podać konkretnych danych, to już jest sygnał ostrzegawczy. Przy przekazywaniu dokumentów finansowych firmy naprawdę nie ma sensu działać na zaufanie do samej wizytówki czy reklamy.
Halina_Restrukt
2026-05-05 05:25
Najprościej poprosić taką osobę o imię, nazwisko i numer licencji, a potem zweryfikować to w oficjalnym rejestrze doradców restrukturyzacyjnych. Jeśli ktoś unika podania tych danych albo zasłania się „zespołem”, to dla mnie jest to już sygnał ostrzegawczy. Przy przekazywaniu dokumentów finansowych firmy naprawdę lepiej poświęcić kilka minut na sprawdzenie, niż później tłumaczyć się z pochopnej decyzji.
MagdaRolnik
2026-05-06 07:49
Najprościej poprosić o imię, nazwisko i numer licencji, a potem sprawdzić, czy taka osoba faktycznie figuruje w oficjalnym rejestrze doradców restrukturyzacyjnych. Ja bym też zwróciła uwagę, czy rozmawiasz bezpośrednio z doradcą, a nie z kimś, kto tylko zbiera klientów i dokumenty. Przy tak wrażliwych sprawach lepiej poświęcić chwilę na weryfikację niż później żałować.
KacperLodzRolnik
2026-05-07 02:06
Najprościej poprosić taką osobę o imię, nazwisko i numer licencji, a potem sprawdzić, czy faktycznie figuruje w oficjalnym rejestrze doradców restrukturyzacyjnych. Jak ktoś zaczyna kręcić, unika konkretów albo mówi tylko ogólnie, że „współpracuje z kancelarią”, to już jest sygnał ostrzegawczy. Przy sprawach firmy i dokumentach finansowych lepiej poświęcić chwilę na weryfikację niż później żałować.
OlaBiznes
2026-05-07 08:33
Odpowiedź
Odpowiedź do: KacperLodzRolnik
Dokładnie tak, samo hasło, że ktoś „działa w restrukturyzacji”, jeszcze nic nie znaczy. Ja bym przed jakąkolwiek rozmową o dokumentach czy sytuacji firmy sprawdziła, czy ta osoba faktycznie widnieje w rejestrze i czy licencja jest aktualna. Jeśli już na tym etapie robi się uniki, to dla mnie jest to wyraźny sygnał ostrzegawczy.