Zgłoszenie wierzytelności w KRZ - od czego zacząć?
Karolina_Plock
|
2026-04-19 21:53
Mam niezapłaconą fakturę od kontrahenta, wobec którego pojawiło się obwieszczenie w KRZ i próbuję ustalić, jak poprawnie zgłosić swoją wierzytelność. Nigdy wcześniej tego nie robiłam i nie wiem, czy wystarczy samo wypełnienie formularza w systemie, czy trzeba jeszcze dołączyć fakturę, wezwania do zapłaty albo potwierdzenie wykonania usługi. Zastanawia mnie też termin, bo nie chcę go przegapić, a informacje w systemie nie są dla mnie do końca jasne. Czy ktoś z Was przechodził już przez takie zgłoszenie i może podpowiedzieć, na co uważać przy opisie wierzytelności i załącznikach? Chodzi mi bardziej o praktyczne wskazówki niż teorię, żeby nie popełnić prostego błędu na starcie.
Dyskusja (7)
Pawel94
2026-04-20 08:38
Najpierw sprawdziłbym dokładnie treść obwieszczenia w KRZ, bo tam zwykle jest wskazany termin i tryb zgłaszania wierzytelności. Sam formularz to jedno, ale moim zdaniem warto dołączyć dokumenty potwierdzające podstawę roszczenia, czyli fakturę, umowę/zlecenie, potwierdzenie wykonania usługi i ewentualne wezwania do zapłaty. Do poczytania jest też ten materiał: Jak zgłosić wierzytelność w KRZ?, dość jasno opisuje, od czego zacząć i na co uważać przy zgłoszeniu. Pilnowałbym przede wszystkim terminu, bo późniejsze zgłoszenie może już komplikować sprawę.
NataliaWarszawaDoradca
2026-04-20 19:51
Najpierw sprawdziłabym dokładnie obwieszczenie w KRZ, bo tam zwykle wynika, w jakim postępowaniu jest dłużnik i od kiedy biegnie termin na zgłoszenie wierzytelności. Sam formularz to podstawa, ale warto dołączyć wszystko, co potwierdza roszczenie: fakturę, umowę lub zamówienie, potwierdzenie wykonania usługi, korespondencję i ewentualne wezwania do zapłaty. Lepiej opisać wierzytelność możliwie konkretnie, z kwotą główną, odsetkami i datami, bo syndyk/nadzorca nie będzie musiał później dopytywać o podstawy.
Bogdan_88
2026-05-02 18:49
Odpowiedź
Odpowiedź do: NataliaWarszawaDoradca
Dokładnie tak, samo wysłanie formularza bez dokumentów może potem tylko niepotrzebnie wydłużyć sprawę, więc lepiej od razu dołączyć fakturę i wszystko, co pokazuje, skąd wynika należność. Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na datę obwieszczenia i rodzaj postępowania, bo od tego liczy się termin i łatwo to przeoczyć. Jeśli masz potwierdzenie wykonania usługi albo korespondencję z dłużnikiem, też warto to dorzucić na wszelki wypadek. Podobny watek byl tez tutaj: Kupno mieszkania od syndyka - gdzie szukać i co sprawdzić przed wadium?.
MajaPlockRestrukt
2026-04-21 05:18
Najpierw sprawdź dokładnie obwieszczenie w KRZ, bo tam powinien być wskazany termin i syndyk albo nadzorca, do którego sprawa trafia. Sam formularz to podstawa, ale ja bym dołączyła fakturę, umowę lub zlecenie, potwierdzenie wykonania usługi i ewentualne wezwania do zapłaty, żeby od razu było widać, skąd wynika wierzytelność. Termin zwykle liczy się od dnia obwieszczenia, więc nie odkładałabym tego na ostatnią chwilę.
AdrianRestrukt
2026-05-03 08:07
Na początek sprawdź w obwieszczeniu w KRZ, jaki to dokładnie rodzaj postępowania i od kiedy biegnie termin na zgłoszenie, bo to jest najważniejsze. Sam formularz w systemie to podstawa, ale z praktyki warto od razu dołączyć dokumenty potwierdzające wierzytelność, czyli fakturę, ewentualną umowę, protokół odbioru/usługi i wezwania do zapłaty, żeby syndyk albo nadzorca nie musiał się domyślać, z czego wynika roszczenie. Lepiej zgłosić to wcześniej niż na ostatnią chwilę, bo potem dochodzą niepotrzebne komplikacje.
GabrielaPlockRestrukt
2026-05-04 06:00
Na początek sprawdziłabym dokładnie treść obwieszczenia w KRZ, bo tam zwykle jest wskazany termin i tryb zgłoszenia wierzytelności. Sam formularz to podstawa, ale warto od razu dołączyć dokumenty potwierdzające roszczenie, czyli fakturę, ewentualną umowę, potwierdzenie wykonania usługi i wezwania do zapłaty, żeby potem nie było wątpliwości. Jeśli termin biegnie od dnia obwieszczenia, lepiej nie czekać do końca, tylko złożyć zgłoszenie wcześniej i zachować potwierdzenie wysłania.
Edyta84
2026-05-05 05:25
Z tego co przerabiałam, samo wypełnienie formularza w KRZ to za mało, bo warto od razu dołączyć dokumenty potwierdzające wierzytelność, czyli przede wszystkim fakturę, a najlepiej też np. wezwanie do zapłaty i coś, co pokazuje wykonanie usługi albo odbiór. Najważniejsze jest pilnowanie terminu podanego w obwieszczeniu, bo spóźnione zgłoszenie może potem tylko niepotrzebnie skomplikować sprawę. Jak masz komplet papierów, to samo zgłoszenie idzie już dużo sprawniej.