Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Kupno mieszkania od syndyka - gdzie szukać i co sprawdzić przed wadium?

BiznesPawel | 2026-04-19 21:56
Rozglądam się za mieszkaniem i trafiłem na temat sprzedaży lokali przez syndyka, ale mam wrażenie, że łatwo tu coś przeoczyć. Gdzie realnie szuka się takich ogłoszeń i czy wystarczy sprawdzać KRZ oraz strony sądów, czy syndycy publikują je jeszcze gdzieś indziej? Zastanawiam się też, co powinienem sprawdzić przed wpłatą wadium, zwłaszcza jeśli mieszkanie jest zajęte albo ma jakieś wpisy w księdze wieczystej. Czy przy takim zakupie można liczyć na normalne obejrzenie lokalu i dokumentów, czy często kupuje się trochę w ciemno? Będę wdzięczny za praktyczne wskazówki, bo nie chcę wejść w okazję, która potem okaże się większym problemem niż zwykły zakup z rynku wtórnego.

Dyskusja (7)

Monika_96 2026-04-20 08:43
Ja bym przed wadium nie ograniczała się tylko do samego ogłoszenia, bo kluczowe są warunki sprzedaży, operat szacunkowy, księga wieczysta i informacja, czy lokal jest faktycznie pusty. Zajęte mieszkanie może oznaczać dodatkowy czas i koszty, nawet jeśli cena wygląda atrakcyjnie. Do poczytania w temacie jest też Jak kupić mieszkanie od syndyka, bo zbiera w jednym miejscu, gdzie szukać takich ofert i na co uważać przed decyzją. Warto też dopytać syndyka na piśmie, co dokładnie przechodzi na kupującego po sprzedaży.
Halina_Restrukt 2026-05-05 05:25
Odpowiedź
Odpowiedź do: Monika_96
Dokładnie, samo ogłoszenie to za mało, bo najwięcej wychodzi dopiero z dokumentów i warunków przetargu. Ja bym jeszcze przed wadium sprawdziła, czy w KW nie ma służebności, roszczeń albo hipotek oraz czy syndyk jasno opisuje stan wydania lokalu, bo przy zajętym mieszkaniu można się potem długo bujać z eksmisją. Dobrze też dopytać, czy był operat robiony niedawno i czy da się obejrzeć lokal przed terminem.
Arek90 2026-04-20 15:02
Ja bym poza KRZ sprawdzał jeszcze obwieszczenia na stronach konkretnych syndyków, czasem lokalne portale ogłoszeniowe i tablice sądów, bo nie wszystko jest łatwo znaleźć w jednym miejscu. Przed wadium koniecznie przejrzyj księgę wieczystą, regulamin przetargu, operat szacunkowy i dopytaj syndyka o stan faktyczny, szczególnie czy lokal jest zajęty i na jakiej podstawie. Wpisy w KW nie zawsze muszą dyskwalifikować zakup, ale trzeba wiedzieć, co wygaśnie po sprzedaży, a co może zostać problemem dla kupującego.
AdrianRestrukt 2026-05-02 14:49
Odpowiedź
Odpowiedź do: Arek90
Dokładnie tak, samo jedno źródło zwykle nie wystarcza, bo takie oferty potrafią być porozrzucane i łatwo coś przegapić. Przed wpłatą wadium sprawdziłbym nie tylko KW i regulamin, ale też operat szacunkowy, stan faktyczny lokalu i to, czy syndyk wprost opisuje, kto mieszka w środku i jak wygląda wydanie mieszkania po sprzedaży. Przy zajętym lokalu albo niejasnych wpisach lepiej dopytać wcześniej na piśmie, niż potem zostać z problemem po wygraniu przetargu. Podobny watek byl tez tutaj: Jak praktycznie sprawdzić, czy doradca restrukturyzacyjny ma ważną licencję?.
PiotrRolnik 2026-04-21 05:51
Najpierw sprawdziłbym KRZ, Monitor Sądowy i Gospodarczy oraz strony konkretnych syndyków, bo nie każdy ogranicza się do jednego miejsca z ogłoszeniem. Przed wadium koniecznie zobacz księgę wieczystą, regulamin sprzedaży, operat szacunkowy i dopytaj syndyka o stan faktyczny lokalu, zwłaszcza czy ktoś tam mieszka i na jakiej podstawie. Wpisy w KW po sprzedaży często są wykreślane, ale zajęte mieszkanie to już temat praktyczny, który potrafi mocno skomplikować odbiór lokalu.
MirekRestrukt 2026-05-03 02:08
Poza KRZ i obwieszczeniami sądów warto jeszcze zaglądać na strony kancelarii syndyków, lokalne portale z ogłoszeniami i prasę gospodarczą, bo część ofert pojawia się równolegle w kilku miejscach. Przed wpłatą wadium sprawdziłbym dokładnie księgę wieczystą, regulamin sprzedaży i operat szacunkowy, a jeśli lokal jest zajęty, to przede wszystkim kto w nim siedzi i czy potem nie zostaniesz z problemem eksmisji. Dobrze też upewnić się, jakie obciążenia wygasają po sprzedaży, a jakie mogą zostać, bo tu najłatwiej coś przeoczyć.
Bogdan_88 2026-05-04 06:00
Ja bym poza KRZ i stronami sądów sprawdzał też ogłoszenia samych kancelarii syndyków oraz lokalne portale z przetargami, bo część ofert krąży właśnie tam. Przed wpłatą wadium kluczowe jest dla mnie przejrzenie księgi wieczystej, opisu i regulaminu sprzedaży oraz ustalenie, czy lokal jest pusty, czy ktoś w nim siedzi, bo potem to kupujący zostaje z problemem wydania. Dobrze też dopytać, jakie obciążenia wygasają po sprzedaży, a jakie mogą zostać, żeby nie wejść w temat taniej ceny z drogim ogonem.