Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Rolnik otworzył restrukturyzację, a ja mam niezapłaconą fakturę za zboże

MateuszRolnik | 2026-04-19 21:49
Mam pytanie z perspektywy wierzyciela, bo pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Sprzedałem innemu rolnikowi zboże jeszcze jesienią, termin płatności dawno minął, a teraz dostałem informację, że otworzył postępowanie restrukturyzacyjne. Nie wiem, czy mam sam gdzieś zgłaszać swoją wierzytelność, czy czekać aż ktoś mnie wpisze na listę. Zastanawiam się też, czy mogę normalnie domagać się zapłaty albo naliczać odsetki, czy po otwarciu postępowania wszystko jest wstrzymane. Nie chcę od razu iść w konflikt, ale też nie chciałbym przegapić jakiegoś terminu i stracić prawa głosu przy układzie.

Dyskusja (9)

Bogdan_88 2026-04-20 05:58
W takiej sytuacji najpierw sprawdziłbym, jaki dokładnie rodzaj restrukturyzacji został otwarty i czy Twoja faktura jest już ujęta w spisie wierzytelności, bo od tego zależy dalsze działanie. Co do zasady nie warto tego zostawiać „samo sobie”, tylko pilnować terminów i kontaktu z nadzorcą albo zarządcą, zwłaszcza jeśli kwota za zboże jest większa. Tu jest całkiem rzeczowo opisane, jakie prawa ma wierzyciel w takim postępowaniu: Prawa wierzyciela w postępowaniu restrukturyzacyjnym. Odsetki i dochodzenie zapłaty mogą być ograniczone przez samo postępowanie, więc bez sprawdzenia dokumentów łatwo zrobić ruch, który nic nie da.
NataliaWarszawaDoradca 2026-04-20 23:44
W restrukturyzacji kluczowe jest ustalenie, jaki dokładnie tryb został otwarty i czy Twoja faktura zostanie ujęta w spisie wierzytelności, bo od tego zależy dalsze działanie. Ja bym nie czekała biernie, tylko sprawdziła obwieszczenie w KRZ i skontaktowała się z nadzorcą albo zarządcą, żeby potwierdzić kwotę, termin wymagalności i ewentualne odsetki. Co do normalnego dochodzenia zapłaty, po otwarciu postępowania często są ograniczenia, więc lepiej działać przez procedurę restrukturyzacyjną, żeby nie przegapić swoich praw jako wierzyciel.
Pawel94 2026-04-21 11:01
Najpierw sprawdziłbym w obwieszczeniu, jaki to dokładnie tryb restrukturyzacji i kto jest nadzorcą albo zarządcą, bo od tego zależy dalszy kontakt. Co do zasady wierzytelność powinna trafić do spisu, ale ja i tak wysłałbym dokumenty potwierdzające fakturę, umowę/wz i termin płatności, żeby potem nie było, że czegoś brakuje. Z egzekwowaniem zapłaty trzeba uważać, bo po otwarciu postępowania są ograniczenia, a odsetki i ich ujęcie najlepiej od razu wyjaśnić z nadzorcą.
Konrad_81 2026-05-03 02:08
Z tego co wiem, w restrukturyzacji wierzytelności co do zasady zgłasza się do spisu, więc nie czekałbym biernie, tylko skontaktował się jak najszybciej z nadzorcą albo zarządcą i upewnił, czy jesteś ujęty. Samo otwarcie postępowania nie oznacza, że dług znika, ale sposób dochodzenia zapłaty jest już ograniczony przepisami. Odsetki też zwykle liczy się inaczej od dnia otwarcia, więc dobrze od razu sprawdzić, jaki to dokładnie rodzaj restrukturyzacji. Podobny watek byl tez tutaj: Otwarcie restrukturyzacji a komornik na koncie gospodarstwa.
ZuzannaPlock 2026-05-04 06:00
Odpowiedź
Odpowiedź do: Konrad_81
Też bym tego nie zostawiała „samemu sobie”, tylko od razu ustaliła z nadzorcą albo zarządcą, czy Twoja faktura została ujęta i na jaką kwotę. W restrukturyzacji łatwo coś przeoczyć, a potem człowiek się orientuje za późno. Sam fakt otwarcia postępowania nie zamyka Ci drogi do dochodzenia należności, tylko trzeba działać już według zasad tego postępowania.
Teresa_Biznes 2026-05-06 01:14
Odpowiedź
Odpowiedź do: Konrad_81
Dokładnie, najgorsze to założyć, że wszystko zrobi się samo i potem przegapić termin albo ważną informację. Ja bym od razu ustaliła, kto prowadzi sprawę i czy Twoja faktura została ujęta, bo jako wierzyciel musisz pilnować swojego interesu. Sama restrukturyzacja nie kasuje należności, tylko zmienia sposób dochodzenia zapłaty, więc warto działać szybko i mieć wszystko potwierdzone na piśmie.
Weronika92 2026-05-03 17:00
Jeśli faktycznie zostało otwarte postępowanie restrukturyzacyjne, to nie warto tego zostawiać samemu sobie, tylko sprawdzić w obwieszczeniu jaki to dokładnie tryb i kto prowadzi sprawę. Z tego co wiem, wierzytelność często trzeba zgłosić, a nie zakładać, że ktoś sam ją wpisze, bo potem można sobie niepotrzebnie skomplikować dochodzenie pieniędzy. Z dochodzeniem zapłaty i odsetkami też bywa różnie po otwarciu postępowania, więc najlepiej pilnować terminów i od razu ustalić swoją sytuację jako wierzyciel.
JulitaRolnikPlock 2026-05-05 05:25
Z tego co wiem, w restrukturyzacji wierzytelności zwykle zgłasza się do nadzorcy albo są wpisywane na podstawie dokumentów dłużnika, ale i tak warto to samemu sprawdzić, żeby nic nie przepadło. Dobrze też pilnować terminów i zobaczyć, jaki to dokładnie rodzaj postępowania, bo od tego sporo zależy. Co do odsetek i samego dochodzenia zapłaty, po otwarciu restrukturyzacji są już pewne ograniczenia, więc lepiej działać od razu, a nie czekać biernie.
WojtekRestrukt 2026-05-06 10:33
Jak już otwarto restrukturyzację, to nie warto siedzieć cicho, tylko sprawdzić kto jest nadzorcą albo zarządcą i pilnować, czy twoja wierzytelność trafi na spis. Zwykle odsetki można liczyć tylko do dnia otwarcia postępowania, a z normalnym dochodzeniem zapłaty bywa już ograniczenie, bo wiele działań windykacyjnych jest wtedy wstrzymanych. Najważniejsze to szybko ustalić sygnaturę sprawy i dopytać, na jakim etapie jest zgłaszanie wierzytelności, żeby niczego nie przegapić.