Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Otwarcie restrukturyzacji a komornik na koncie gospodarstwa

Roman_spolka | 2026-04-27 00:42
Mam pytanie z praktyki, bo u mnie po złożeniu papierów do restrukturyzacji komornik dalej trzyma zajęcie na rachunku i bank nie chce nic odblokować bez dodatkowego pisma. Doradca mówi, że po otwarciu postępowania egzekucja powinna być wstrzymana, ale w rzeczywistości wygląda to tak, że wpływy za sprzedaż płodów dalej są blokowane. Nie wiem też, co z pieniędzmi, które zeszły z konta tuż przed otwarciem, a jeszcze nie trafiły do wierzyciela. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację przy gospodarstwie i wie, od którego momentu to faktycznie działa? Chodzi mi o to, czy samo otwarcie restrukturyzacji realnie zatrzymuje komornika, czy trzeba jeszcze osobno pilnować banku i kancelarii.

Dyskusja (8)

MalgorzataWarszawaDoradca 2026-04-27 05:35
Z praktyki to niestety często nie działa automatycznie z dnia na dzień, mimo że po otwarciu restrukturyzacji egzekucja co do zasady powinna zostać wstrzymana. Bank i komornik zwykle czekają na konkretne postanowienie albo dodatkowe pismo, więc dobrze to pilnować od razu u nadzorcy albo doradcy, żeby formalnie poszło do obu stron. Co do pieniędzy, które zeszły tuż przed otwarciem, tu bywa najwięcej problemów, bo dużo zależy od dokładnej daty zajęcia, przekazania środków i momentu otwarcia postępowania.
Lucyna_Plock 2026-04-27 06:22
Odpowiedź
Odpowiedź do: MalgorzataWarszawaDoradca
Też mam wrażenie, że w praktyce samo otwarcie postępowania nie załatwia sprawy od ręki i bez dopilnowania bank oraz komornik potrafią dalej trzymać blokadę. Warto od razu dopytać nadzorcę, czy poszło formalne zawiadomienie do banku i komornika, bo z tym najczęściej jest problem. Tu jest dobrze to opisane: Czy restrukturyzacja wstrzymuje egzekucję komorniczą? – zwłaszcza w kontekście tego, że zawieszenie egzekucji co do zasady działa, ale obieg pism swoje trwa.
DamianDoradcaBiznes 2026-05-04 13:17
Odpowiedź
Odpowiedź do: Lucyna_Plock
Dokładnie, u mnie też bym tego nie zostawiał „samemu sobie”, bo między przepisami a praktyką często jest spory poślizg. Najczęściej dopiero po wysłaniu i doręczeniu konkretnych zawiadomień bank i komornik zaczynają cokolwiek odblokowywać, więc warto cisnąć nadzorcę o potwierdzenia. Z pieniędzmi, które zeszły tuż przed otwarciem, też bywa różnie, dlatego dobrze od razu ustalić, na jakim etapie są i czy da się jeszcze zatrzymać przekazanie.
Tomek_88 2026-04-27 15:07
Z praktyki to niestety często nie działa automatycznie z dnia na dzień, bo komornik i bank zwykle czekają na formalną informację o otwarciu postępowania. Sama restrukturyzacja co do zasady powinna wstrzymać egzekucję, ale dobrze od razu dopilnować, żeby postanowienie trafiło zarówno do komornika, jak i do banku, bo inaczej blokada potrafi wisieć dalej. Co do środków, które zeszły tuż przed otwarciem, to tu bywa trudniej i dużo zależy od momentu przekazania pieniędzy, więc to już warto wyjaśniać dokładnie z nadzorcą albo doradcą prowadzącym sprawę.
Mikolaj_Plock 2026-05-03 02:08
Z praktyki wygląda to niestety tak, że samo otwarcie restrukturyzacji nie zawsze od razu „odtyka” konto, bo bank i komornik często czekają na formalne pismo albo postanowienie z sądu. Co do zasady egzekucja powinna być wstrzymana, ale w realu dobrze od razu cisnąć doradcę, żeby wysłał dokumenty do komornika i banku, bo bez tego potrafią dalej blokować wpływy. Jeśli pieniądze zeszły tuż przed otwarciem postępowania, to zwykle trzeba już sprawdzać konkretny moment przekazania środków i czy da się je jeszcze odzyskać. Podobny watek byl tez tutaj: Restrukturyzacja gospodarstwa czy wniosek o upadłość, gdy brakuje już płynności?.
BartekLodz 2026-05-03 17:00
Z praktyki to niestety często nie działa automatycznie z dnia na dzień, mimo że po otwarciu restrukturyzacji egzekucja co do zasady powinna być wstrzymana. Bank i komornik zwykle czekają na konkretne postanowienie albo pismo od nadzorcy, więc przez chwilę konto może dalej wisieć na zajęciu. Co do pieniędzy, które zeszły tuż przed otwarciem, to bywa z tym najwięcej zamieszania i dużo zależy od momentu przekazania środków, dlatego warto to od razu wyjaśniać pisemnie z komornikiem i doradcą.
RafalRolnik 2026-05-05 05:25
Z praktyki to niestety często wygląda tak, że samo otwarcie restrukturyzacji swoje robi w przepisach, ale bank i komornik i tak czekają na konkretne pismo albo postanowienie, zanim coś ruszą na koncie. U mnie bez dosłania dokumentów też nic nie chcieli odblokować, mimo że egzekucja powinna być wstrzymana. Co do pieniędzy, które zeszły tuż przed otwarciem, to tu już bywa różnie i dużo zależy od momentu księgowania oraz czy komornik zdążył je przekazać dalej.
Karolina_Warszawa 2026-05-06 01:14
Z tego, co przerabiałam, samo otwarcie restrukturyzacji nie zawsze od razu „czyści” sytuację w banku, bo oni często czekają na konkretne pismo albo postanowienie i bez tego trzymają blokadę. Co do zasady egzekucja powinna być wstrzymana, ale w praktyce dobrze od razu cisnąć doradcę albo nadzorcę, żeby wysłał dokumenty do komornika i banku, bo inaczej to się potrafi ciągnąć. Te pieniądze, które zeszły tuż przed otwarciem, to już niestety bywa bardziej skomplikowane i dużo zależy od momentu zaksięgowania i przekazania ich dalej.