Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy po otwarciu restrukturyzacji komornik musi wstrzymać działania w gospodarstwie?

Mirek_odFirm | 2026-05-04 06:00
Mam w gospodarstwie wszczętą egzekucję za zaległy kredyt i komornik zajął już konto oraz zapowiedział dalsze czynności. Doradca mówi mi, że po otwarciu restrukturyzacji taka egzekucja powinna zostać wstrzymana, ale bank straszy, że sprawa i tak będzie szła dalej. Nie ukrywam, że zależy mi głównie na czasie, bo sezon trwa i bez normalnych rozliczeń trudno cokolwiek poukładać. Czy ktoś z was przerabiał to w praktyce i może powiedzieć, od którego momentu komornik faktycznie musi się zatrzymać? Interesuje mnie też, co z pieniędzmi, które już wpłynęły na zajęte konto, zanim formalnie ruszy restrukturyzacja.

Dyskusja (6)

KrzysiekRolnikPlock 2026-05-04 08:59
Z tego co wiem, po otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego egzekucja dotycząca wierzytelności objętych układem co do zasady powinna zostać wstrzymana, więc sam bank nie może sobie po prostu „prowadzić sprawy dalej”, jakby nic się nie zmieniło. Dużo zależy jednak od momentu otwarcia postępowania i tego, jaki to dokładnie jego rodzaj, dlatego warto dopilnować, żeby komornik i wierzyciel dostali formalną informację jak najszybciej. Tu masz normalny materiał do poczytania: Czy restrukturyzacja wstrzymuje egzekucję komorniczą? – dobrze wyjaśnia, kiedy egzekucja się zawiesza, a kiedy mogą być wyjątki. U Ciebie kluczowe będzie też to, czy zajęcie konta nastąpiło już wcześniej i na jakim etapie jest cała sprawa.
Jakub_81 2026-05-04 19:53
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji egzekucja dotycząca wierzytelności objętych układem co do zasady powinna zostać wstrzymana, więc komornik nie powinien już prowadzić sprawy tak jak wcześniej. W praktyce i tak warto pilnować, czy postanowienie o otwarciu zostało szybko przekazane do komornika i wierzyciela, bo czasem zanim to formalnie dotrze, dalej próbują cisnąć. U mnie kluczowe było właśnie dopięcie papierów i kontakt z nadzorcą, bo sam bank długo straszył bardziej niż realnie mógł zrobić.
Marek92 2026-05-05 05:25
Z tego co wiem, po otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego egzekucje dotyczące wierzytelności objętych układem co do zasady powinny zostać zawieszone, a nowych nie powinno się prowadzić. W praktyce i tak warto szybko przekazać komornikowi oraz bankowi postanowienie sądu albo nadzorcy, bo zanim to formalnie dotrze, często jeszcze próbują działać. U mnie kluczowe było dopilnowanie papierów i kontakt z doradcą, bo samo „bank straszy” nie znaczy jeszcze, że może wszystko dalej robić. Podobny watek byl tez tutaj: Otwarcie restrukturyzacji a komornik na koncie gospodarstwa.
Mikolaj_Plock 2026-05-06 01:14
Z tego co wiem i co ludzie u mnie przerabiali, po otwarciu restrukturyzacji egzekucja dotycząca wierzytelności objętych układem co do zasady powinna zostać wstrzymana, więc komornik nie powinien dalej normalnie prowadzić działań. Bank często straszy na zapas, ale w praktyce dużo zależy od momentu otwarcia postępowania i tego, czy komornik oraz wierzyciel dostali już formalną informację. Na twoim miejscu pilnowałbym, żeby doradca od razu wysłał wszystkie pisma, bo przy takich sprawach czas reakcji naprawdę robi różnicę.
AdrianRestrukt 2026-05-06 19:41
Z tego co przerabiałem, po otwarciu restrukturyzacji egzekucja co do zasady powinna zostać wstrzymana, przynajmniej w zakresie wierzytelności objętych układem. W praktyce czasem bank albo komornik jeszcze przez chwilę próbują działać, dopóki formalnie nie dostaną informacji z sądu, więc ważne jest szybkie dostarczenie postanowienia. U mnie dopiero wtedy sytuacja faktycznie się uspokoiła i dało się normalniej ogarnąć bieżące rozliczenia w gospodarstwie.
TatianaDoradca 2026-05-07 14:39
Z tego co wiem, po otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego egzekucja co do zasady powinna zostać zawieszona, a komornik nie powinien dalej prowadzić czynności w zakresie objętym układem. W praktyce dużo zależy od rodzaju restrukturyzacji i momentu, w którym została otwarta, więc bank może straszyć, ale to nie znaczy, że ma rację. Jeśli masz już postanowienie sądu, to warto jak najszybciej przekazać je komornikowi i pilnować, czy faktycznie wstrzymał działania.