Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy rolnik na KRUS może w 2026 roku wejść w restrukturyzację gospodarstwa?

UkladDorota | 2026-05-10 21:58
Prowadzę gospodarstwo rolne od wielu lat, jestem na KRUS i ostatnio coraz trudniej mi spinać raty, paliwo, nawozy i płatności dla dostawców. Słyszałam, że rolnik też może skorzystać z restrukturyzacji na podobnych zasadach jak przedsiębiorca, ale nie wiem, czy w praktyce naprawdę jest to możliwe w 2026 roku. Najbardziej martwi mnie to, czy samo gospodarstwo jest traktowane w takim postępowaniu normalnie i czy trzeba wcześniej mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą poza rolnictwem. Nie jestem jeszcze na etapie upadłości, ale boję się, że bez jakiegoś rozwiązania za kilka miesięcy będzie za późno. Czy ktoś z Was przechodził taki temat jako rolnik i może powiedzieć, od czego w ogóle zacząć?

Dyskusja (8)

Dorota_Biznes 2026-05-11 00:37
Z tego co wiem, w 2026 roku rolnik na KRUS też może wejść w restrukturyzację, jeśli faktycznie prowadzi gospodarstwo i ma problemy z wykonywaniem zobowiązań, więc to nie jest rozwiązanie zarezerwowane wyłącznie dla typowych firm. Samo gospodarstwo może być objęte postępowaniem, ale kluczowe są szczegóły dotyczące długów, majątku i tego, jak wygląda Twoja sytuacja wobec wierzycieli. Tu jest dobrze wyjaśnione, bez zbędnego lania wody: Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego 2026 – czy rolnik może ogłosić restrukturyzację?. Sprawdzałaś już, czy Twoje zaległości są głównie wobec banku, czy bardziej wobec dostawców i kontrahentów?
Oskar_Restrukt 2026-05-11 07:56
Tak, rolnik będący na KRUS też może w 2026 roku wejść w restrukturyzację, bo gospodarstwo rolne może być objęte postępowaniem na zasadach zbliżonych do przedsiębiorcy. W praktyce najważniejsze jest to, żeby odpowiednio wcześnie to ruszyć, zanim długi całkiem wymkną się spod kontroli, bo wtedy łatwiej ułożyć układ z wierzycielami i ochronić gospodarstwo. Sam KRUS tego nie blokuje, tylko trzeba dobrze przeanalizować sytuację i dobrać właściwy tryb postępowania.
JolantaBiznes 2026-05-11 17:46
Odpowiedź
Odpowiedź do: Oskar_Restrukt
Dokładnie, sam KRUS nie zamyka drogi do restrukturyzacji, tylko trzeba dobrze poukładać sytuację gospodarstwa i zobowiązań. W 2026 roku rolnik nadal może z tego skorzystać, ale kluczowe jest, żeby nie czekać do momentu pełnej zapaści z płatnościami. W praktyce dużo zależy od dokumentów i oceny, czy gospodarstwo da się jeszcze realnie postawić na nogi. Podobny watek byl tez tutaj: Czy restrukturyzacja rolnika to realna ochrona przed upadłością?.
Hubert_Doradca 2026-05-12 02:37
Tak, rolnik na KRUS też może w 2026 roku wejść w restrukturyzację, bo gospodarstwo rolne może być objęte postępowaniem na zasadach z Prawa restrukturyzacyjnego podobnie jak u przedsiębiorcy. W praktyce da się to zrobić, tylko trzeba dobrze poukładać dokumenty, wierzycieli i pokazać, że gospodarstwo ma szansę dalej działać po zawarciu układu. Najlepiej nie czekać do momentu całkowitej zapaści, bo wtedy opcji jest po prostu mniej.
SlawekWarszawa 2026-05-12 15:18
Tak, w 2026 roku rolnik na KRUS jak najbardziej może wejść w restrukturyzację gospodarstwa, bo rolnik prowadzący gospodarstwo rolne jest w tym zakresie traktowany podobnie jak przedsiębiorca. W praktyce da się to zrobić, jeśli są realne problemy z długami i jest szansa na zawarcie układu z wierzycielami, a samo bycie na KRUS tego nie blokuje. Najlepiej tylko wcześniej dobrze przejrzeć sytuację majątku i zobowiązań, bo od tego zależy, jaki tryb postępowania w ogóle będzie miał sens.
KamilLodzRolnik 2026-05-12 23:29
Tak, rolnik na KRUS też może w 2026 roku wejść w restrukturyzację, bo gospodarstwo rolne może być objęte postępowaniem na zasadach zbliżonych do przedsiębiorcy. W praktyce najważniejsze jest to, żeby dobrze poukładać długi i nie czekać do momentu, aż komornik albo wypowiedzenia umów wszystko przyspieszą. Sam KRUS nie zamyka drogi, tylko i tak trzeba sprawdzić konkretną sytuację gospodarstwa, rodzaj zobowiązań i to, czy jest jeszcze realna szansa na układ z wierzycielami.
Weronika92 2026-05-13 15:20
Tak, rolnik na KRUS też może w 2026 roku wejść w restrukturyzację, bo gospodarstwo rolne może być objęte takim postępowaniem podobnie jak działalność gospodarcza. W praktyce dużo zależy od konkretnej sytuacji, skali zadłużenia i tego, czy da się ułożyć plan spłaty z wierzycielami. Najlepiej jak najszybciej pogadać z doradcą restrukturyzacyjnym, bo wtedy da się ocenić, czy gospodarstwo spełnia warunki i jaka forma będzie najbezpieczniejsza.
Kasia81 2026-05-14 00:52
Tak, rolnik na KRUS też może w 2026 roku wejść w restrukturyzację, bo gospodarstwo rolne może być objęte postępowaniem na zasadach zbliżonych do przedsiębiorcy. W praktyce najważniejsze jest to, żeby odpowiednio wcześnie to poukładać i dobrze opisać swoje zobowiązania oraz majątek gospodarstwa. Sam KRUS nie zamyka drogi, ale przy takich sprawach warto to już przejść z doradcą restrukturyzacyjnym, żeby nie popełnić błędu na starcie.