Wierzyciele z innych miast a rozmowy o układzie
Basia_z_notatnika
|
2026-05-24 21:38
Mam ostatnio sprawę spółki z Warszawy, gdzie najwięksi wierzyciele są rozsiani po kilku miastach i mam wrażenie, że samo to mocno spowalnia rozmowy o układzie. Część osób chce spotkań online, część oczekuje osobnych rozmów, a jeszcze inni twierdzą, że nie będą podejmować decyzji bez konsultacji z centralą albo wspólnikami. Zastanawiam się, czy w praktyce lepiej od razu dzielić takich wierzycieli na grupy według interesu i sposobu zabezpieczenia, czy najpierw próbować zebrać wszystkich wokół jednej propozycji. Problemem jest też komunikacja, bo każdy dostaje trochę inny kontekst i potem pojawiają się nieporozumienia co do terminów spłat albo zakresu umorzenia. Czy macie doświadczenia, że wierzyciele spoza miasta dłużnika faktycznie są trudniejsi do przekonania, czy to raczej kwestia złego przygotowania rozmów?
Dyskusja (7)
Konrad_81
2026-05-25 07:29
Moim zdaniem samo to, że wierzyciele są z innych miast, nie musi blokować układu, ale mocno wychodzą wtedy różnice w sposobie podejmowania decyzji. Ja bym raczej od początku ustalił, kto realnie decyduje, a kto tylko przekazuje temat dalej, bo inaczej rozmowy online czy osobne spotkania niewiele zmienią. Podział na grupy ma sens, ale bardziej według interesu i pozycji wierzyciela niż samej lokalizacji.
Pawel94
2026-05-25 08:08
Odpowiedź
Odpowiedź do: Konrad_81
Zgadzam się, że lokalizacja sama w sobie nie jest największym problemem, tylko to, czy przy stole jest osoba z mandatem do rozmowy. Przy większej liczbie wierzycieli z różnych miast warto chyba już na starcie zrobić prostą mapę: decydent, pośrednik, termin odpowiedzi i forma kontaktu, bo inaczej każdy kolejny etap się rozjeżdża. Dość sensownie jest to opisane tutaj: Czy wierzyciele z innych miast utrudniają układ firmy z Warszawy? i moim zdaniem najważniejsze jest, żeby nie mylić podziału na grupy z samym porządkowaniem komunikacji.
Zosia_Rolnik
2026-05-27 14:50
Odpowiedź
Odpowiedź do: Konrad_81
Dokładnie, odległość sama w sobie nie jest największym problemem, tylko ten łańcuch decyzyjny po stronie wierzycieli. Przy takich rozmowach szybko wychodzi, że jedna osoba jest gotowa ustalać konkrety, a druga tylko zbiera informacje dla zarządu czy wspólników. Dlatego według mnie warto od razu pytać o umocowanie do rozmów i termin, w którym mogą wrócić z wiążącą odpowiedzią.
Hubert_Doradca
2026-05-25 21:16
Sama odległość zwykle nie jest największym problemem, bardziej brak jasnego trybu kontaktu i decyzyjności po stronie wierzycieli. Ja bym od początku ustalił, kto realnie podejmuje decyzje, a dopiero potem dzielił wierzycieli na grupy według interesu, bo inaczej łatwo prowadzić kilka równoległych rozmów bez żadnego finału. Przy spółce z Warszawy online powinien wystarczyć, ale warto dać wszystkim ten sam pakiet informacji i terminy na stanowisko. Podobny watek byl tez tutaj: Zaległości w ZUS i skarbówce - co realnie ogarnia doradca?.
MirekRestrukt
2026-05-26 12:50
Moim zdaniem sama odległość nie jest największym problemem, tylko brak jednego trybu komunikacji i jasnych terminów na decyzje. Przy wierzycielach z różnych miast od razu podzieliłbym ich według interesów i siły głosu, ale równolegle pilnował, żeby wszyscy dostawali te same informacje. Osobne rozmowy są czasem potrzebne, tylko łatwo wtedy rozjechać przekaz i potem układ stoi w miejscu.
Marcin_92
2026-05-26 22:32
Moim zdaniem sama odległość nie jest największym problemem, tylko brak jednego trybu rozmów i jasnych terminów na decyzje. Warto od początku ustalić, kto realnie może negocjować po stronie wierzyciela, a kto tylko „przekaże temat dalej”, bo inaczej każda rozmowa zaczyna się od nowa. Podział na grupy ma sens, ale bardziej według interesu i pozycji w układzie niż według miasta.
Emilia81
2026-05-28 02:31
Samo rozproszenie po miastach raczej nie jest największym problemem, bardziej brak jasnego trybu rozmów i decyzyjności po stronie wierzycieli. Ja bym od początku ustaliła, kto realnie może podejmować decyzje, a dopiero potem dzieliła ich na grupy według interesów, bo inaczej robi się kilka równoległych rozmów bez konkretnego finału. Online może działać, ale dobrze mieć jeden wspólny harmonogram i te same informacje dla wszystkich.