Co dalej z doradcą po zatwierdzeniu układu?
Andrzej_z_Mokotowa
|
2026-05-31 21:49
Mam firmę usługową i jesteśmy już po zatwierdzeniu układu, więc formalnie najtrudniejszy etap chyba za nami. Zastanawiam się jednak, jak to wygląda w praktyce dalej, bo same raty to jedno, a pilnowanie płynności i terminów to drugie. Doradca pomógł nam przejść przez przygotowanie propozycji i głosowanie, ale nie wiem, czy po układzie normalnie kończy się współpracę, czy warto mieć go jeszcze pod ręką. Boję się sytuacji, że za kilka miesięcy coś się rozjedzie w przychodach i za późno zareagujemy. Jak to wygląda u was, doradca monitorował wykonanie układu, czy firma ogarniała już wszystko sama?
Dyskusja (8)
Radek88
2026-06-01 09:19
U nas po zatwierdzeniu układu doradca nie był już potrzebny na co dzień, ale warto było zostawić sobie możliwość szybkiej konsultacji, zwłaszcza przy większych płatnościach i prognozach cash flow. Sam układ to dopiero harmonogram, a realny problem zaczyna się wtedy, gdy trzeba pilnować terminów i reagować, zanim pojawi się opóźnienie. Tu jest sensowny materiał do poczytania: Czy współpraca z doradcą kończy się po układzie?, bo dobrze pokazuje, że po układzie chodzi głównie o monitoring wykonania i płynności, a nie o stałe „prowadzenie za rękę”. Ja bym nie zrywał kontaktu od razu, tylko ustalił z doradcą, w jakich sytuacjach wracacie do rozmowy.
Bogdan_88
2026-06-04 13:10
Odpowiedź
Odpowiedź do: Radek88
Też bym raczej nie zrywał kontaktu od razu po zatwierdzeniu układu. Na co dzień pewnie firma musi już sama pilnować rat i płynności, ale przy większych decyzjach dobrze mieć kogoś, kto zna sprawę i szybko oceni, czy nie robi się ryzyko dla wykonania układu. U nas największe znaczenie miało regularne sprawdzanie harmonogramu spłat i tego, czy prognozy nie rozjeżdżają się z rzeczywistością.
MartynaLodz
2026-06-01 20:09
Moim zdaniem po zatwierdzeniu układu nie trzeba od razu zrywać kontaktu z doradcą, nawet jeśli stała współpraca nie zawsze jest konieczna. Warto mieć go chociaż „pod ręką” przy pierwszych ratach, pilnowaniu harmonogramu i ocenie, czy płynność faktycznie pozwala spokojnie wykonywać układ. Najgorzej byłoby czekać do momentu, aż pojawi się opóźnienie, bo wtedy pole manewru jest już mniejsze.
PaulinaLodz
2026-06-02 10:33
U nas po zatwierdzeniu układu doradca nie był już tak „na co dzień”, ale nie urywaliśmy kontaktu całkiem. W praktyce przydaje się ktoś, kto zerknie na harmonogram spłat, terminy i płynność, zwłaszcza gdy pojawi się słabszy miesiąc albo opóźnienie od większego klienta. Ja bym zostawiła sobie możliwość konsultacji, nawet jeśli nie w stałej obsłudze. Podobny watek byl tez tutaj: Czy doradca może obiecać, że układ przejdzie?.
NataliaWarszawaDoradca
2026-06-05 00:49
Odpowiedź
Odpowiedź do: PaulinaLodz
Też uważam, że po zatwierdzeniu układu nie trzeba mieć doradcy przy każdej decyzji, ale dobrze zostawić sobie możliwość szybkiej konsultacji. Najwięcej problemów wychodzi nie przy samym układzie, tylko później, gdy trzeba pilnować rat, terminów i bieżącej płynności. U mnie sensowne wydaje się chociaż okresowe sprawdzenie, czy firma nadal idzie zgodnie z harmonogramem, zanim zrobi się większy problem.
MateuszDoradca
2026-06-02 18:44
Po zatwierdzeniu układu współpraca z doradcą nie musi się kończyć, choć zwykle zmienia się jej zakres. Moim zdaniem warto mieć go jeszcze „pod ręką”, przynajmniej na początku wykonywania układu, żeby sprawdzić harmonogram spłat, pilnować płynności i reagować, jeśli pojawi się ryzyko opóźnień. Najgorsze to założyć, że skoro układ przeszedł, to dalej wszystko samo się ułoży.
Michalina98
2026-06-03 13:34
Moim zdaniem nie trzeba trzymać doradcy na stałe, ale dobrze mieć ustalone, kiedy można do niego wrócić. Po zatwierdzeniu układu kluczowe jest pilnowanie harmonogramu spłat i płynności, bo problemy zwykle wychodzą dopiero przy pierwszych ratach albo słabszym miesiącu. Ja bym zakończyła bieżącą współpracę, ale zostawiła kontakt i np. raz na jakiś czas skonsultowała wykonanie układu.
Marcin_92
2026-06-03 22:20
Po zatwierdzeniu układu raczej nie traktowałbym tego jako całkowitego końca tematu. U mnie sensowne byłoby przynajmniej okresowe sprawdzanie z doradcą, czy harmonogram spłat jest realny i czy płynność nie zaczyna się rozjeżdżać. Na co dzień pewnie można działać samemu, ale dobrze mieć kogoś pod ręką, jeśli pojawi się opóźnienie, większy spadek przychodów albo problem z wykonaniem układu.