Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Jak zabezpieczyć umowy na odbiór i dostawy w restrukturyzacji gospodarstwa?

Jarek_z_pola | 2026-05-31 21:49
Mam pytanie z praktyki, bo przy gospodarstwie czasem jedna wypowiedziana umowa potrafi przewrócić cały plan. Chodzi mi głównie o stały odbiór płodów i dostawy paszy oraz nawozów, gdzie kontrahenci już dopytują, czy problemy finansowe nie oznaczają dla nich ryzyka. Czy przed wejściem w restrukturyzację warto zrobić dokładny spis takich umów i wcześniej rozmawiać z firmami, żeby nie dowiedziały się przypadkiem i nie zareagowały wypowiedzeniem? Zastanawiam się też, czy doradca restrukturyzacyjny realnie pomaga ocenić, które umowy są kluczowe i jak je utrzymać, czy to bardziej sprawa prawnika od zapisów w kontraktach. Nie chciałbym ratować zadłużenia kosztem tego, że zabraknie odbiorcy albo dostawcy w środku sezonu.

Dyskusja (8)

Zenon_90 2026-06-01 06:03
Moim zdaniem spis umów to podstawa jeszcze przed formalnym ruchem, bo przy odbiorze płodów, paszy czy nawozach trzeba wiedzieć, gdzie są terminy wypowiedzenia, zabezpieczenia i zapisy o pogorszeniu sytuacji finansowej. Warto też samemu wyjść do kluczowych kontrahentów z informacją i propozycją zasad współpracy, zamiast czekać aż dowiedzą się bokiem i zaczną działać nerwowo. Do poczytania jest tu rzeczowy materiał: Jak chronić kluczowe umowy w restrukturyzacji firmy?, bo dobrze pokazuje, że sama restrukturyzacja nie wystarczy, jeśli wcześniej nie zabezpieczy się najważniejszych relacji handlowych. Ja bym jeszcze sprawdził, które umowy są naprawdę krytyczne dla planu, a które da się zastąpić innym dostawcą albo odbiorcą.
Zosia_Rolnik 2026-06-01 20:15
Moim zdaniem taki spis umów warto zrobić zanim temat wyjdzie na zewnątrz, bo wtedy widać, które dostawy i odbiory są naprawdę krytyczne dla gospodarstwa. Ja bym też wcześniej porozmawiała z najważniejszymi kontrahentami, spokojnie wyjaśnić sytuację i pokazać, że jest plan działania, a nie chaos. Dobrze, żeby doradca sprawdził zapisy o wypowiedzeniu umów, bo czasem jeden termin albo zapis o zaległościach robi dużą różnicę.
NinaBiznes 2026-06-02 17:44
Odpowiedź
Odpowiedź do: Zosia_Rolnik
Też bym zaczęła od takiego uporządkowania, bo bez tego łatwo przeoczyć umowę, która na papierze wygląda zwyczajnie, a w praktyce trzyma cały sezon. Przy rozmowach z kontrahentami ważne jest chyba, żeby nie robić z tego alarmu, tylko pokazać konkretny plan i terminy płatności. Warto też sprawdzić zapisy o wypowiedzeniu, bo czasem problemem nie jest sama restrukturyzacja, tylko niejasne warunki w umowie.
Tomek_88 2026-06-02 09:56
Moim zdaniem taki spis umów to podstawa, zanim cokolwiek ruszy z restrukturyzacją. Warto od razu sprawdzić terminy wypowiedzeń, zapisy o opóźnieniach i porozmawiać z najważniejszymi odbiorcami czy dostawcami, bo plotki zwykle robią więcej szkody niż spokojne wyjaśnienie sytuacji. Przy większym gospodarstwie doradca też może pomóc ocenić, które umowy są naprawdę krytyczne dla planu. Podobny watek byl tez tutaj: Czy sama ugoda z wierzycielami wystarczy przy gospodarstwie?.
Sebastian_Rolnik 2026-06-04 21:46
Odpowiedź
Odpowiedź do: Tomek_88
Dokładnie, lepiej samemu wyjść z informacją do tych najważniejszych firm, niż czekać aż coś do nich dotrze bokiem. Ja bym przy takim spisie zaznaczył też, które umowy są naprawdę krytyczne dla płynności gospodarstwa, bo inaczej traktuje się dostawcę jednorazowego, a inaczej stały odbiór czy paszę. Dobrze też mieć kogoś, kto spojrzy na zapisy w umowach, bo czasem jeden punkt o opóźnieniu w płatności potrafi narobić problemów.
WojtekRestrukt 2026-06-03 04:00
Moim zdaniem spis takich umów to podstawa, bo dopiero wtedy widać, które kontrakty są krytyczne dla utrzymania gospodarstwa. Z kontrahentami też lepiej rozmawiać wcześniej i spokojnie wyjaśnić, że restrukturyzacja ma uporządkować sytuację, a nie oznacza koniec współpracy. Warto też sprawdzić zapisy o wypowiedzeniu i opóźnieniach w płatnościach, najlepiej z doradcą, żeby nie przeoczyć czegoś istotnego.
MateuszDoradca 2026-06-03 10:42
Zdecydowanie warto zrobić taki spis wcześniej, zwłaszcza przy umowach na odbiór i dostawy, bez których gospodarstwo nie utrzyma bieżącej pracy. Dobrze też sprawdzić zapisy o wypowiedzeniu i zaległościach, bo czasem problemem nie jest sama restrukturyzacja, tylko brak komunikacji z kontrahentem. Z mojego doświadczenia spokojna rozmowa i pokazanie, że jest plan spłaty oraz ciągłości produkcji, potrafi dużo uratować.
NorbertRestruktWarszawa 2026-06-04 03:57
Ja bym zaczął właśnie od spisu umów, bo dopiero wtedy widać, które są krytyczne dla ciągłości gospodarstwa i gdzie jest ryzyko wypowiedzenia albo wstrzymania dostaw. Z kontrahentami lepiej rozmawiać wcześniej, spokojnie i konkretnie, zamiast czekać aż sami coś usłyszą i zaczną działać nerwowo. Warto też pokazać, że jest plan restrukturyzacji, a nie tylko „problemy z płynnością”, bo to często zmienia odbiór sprawy.