Które płatności po otwarciu restrukturyzacji gospodarstwa trzeba dalej opłacać?
DoradcaZofia
|
2026-06-21 19:02
Mam pytanie, bo po otwarciu restrukturyzacji trochę się pogubiłam, co jeszcze trzeba regulować na bieżąco, a co wchodzi do układu. W gospodarstwie są stare zaległości za nawozy i paliwo, ale jednocześnie cały czas dochodzą nowe faktury, rata za bieżącą dzierżawę i opłaty związane z produkcją. Boję się, że jak zapłacę coś nie tak, to później ktoś zarzuci mi faworyzowanie jednego wierzyciela albo zabraknie środków na podstawowe koszty. Czy dobrze rozumiem, że zobowiązania powstałe po otwarciu postępowania trzeba płacić normalnie, a wcześniejsze powinny być objęte układem? Jak do tego podejść przy planowaniu cashflow, żeby nie zatrzymać gospodarstwa, ale też nie narobić sobie nowych problemów?
Dyskusja (9)
AniaDoradcaBiznes
2026-06-22 04:52
Po otwarciu restrukturyzacji kluczowe jest rozdzielenie starych zobowiązań, które co do zasady trafiają do układu, od nowych kosztów potrzebnych do bieżącego prowadzenia gospodarstwa. Nowe faktury za produkcję, bieżąca dzierżawa czy opłaty powstałe już po otwarciu postępowania zwykle powinny być regulowane na bieżąco, bo inaczej można szybko stracić płynność operacyjną. Dobrze jest też każdą większą płatność konsultować z doradcą, żeby nie wyglądało to jak wybiórcze zaspokajanie wierzycieli. Tu jest sensownie opisane, na co zwrócić uwagę: Które płatności trzeba regulować po otwarciu restrukturyzacji?
SlawekWarszawa
2026-06-24 05:24
Odpowiedź
Odpowiedź do: AniaDoradcaBiznes
Dokładnie tak bym do tego podszedł, bo mieszanie starych zaległości z bieżącymi rachunkami szybko robi bałagan. Te nowe koszty, które pozwalają dalej prowadzić gospodarstwo, trzeba raczej planować w cashflow i regulować na bieżąco, a przy starszych fakturach lepiej nie działać na własną rękę. Najbezpieczniej każdą większą płatność skonsultować z doradcą, żeby potem nikt nie zarzucił wybiórczego spłacania wierzycieli.
Marcin_92
2026-06-22 23:46
Po otwarciu restrukturyzacji co do zasady stare długi sprzed dnia otwarcia idą do układu, a bieżące koszty gospodarstwa trzeba regulować normalnie, zwłaszcza jeśli są potrzebne do dalszej produkcji. Ja bym jednak każdą większą płatność skonsultował z doradcą restrukturyzacyjnym, bo łatwo się pomylić przy fakturach „na granicy” dat. Najważniejsze to pilnować cashflow i nie spłacać wybiórczo starych wierzycieli, bo potem rzeczywiście mogą być z tego problemy. Podobny watek byl tez tutaj: Ile realnie decyzji zostaje po stronie rolnika w restrukturyzacji?.
KamilLodzRolnik
2026-06-23 15:01
Po otwarciu restrukturyzacji raczej trzeba pilnować przede wszystkim bieżących zobowiązań, czyli nowych faktur, dzierżawy i kosztów potrzebnych do dalszej produkcji. Stare zaległości sprzed otwarcia zwykle idą do układu, więc tu nie płaciłbym nic na własną rękę bez uzgodnienia z doradcą. Najważniejsze to mieć prosty cashflow i każdą większą płatność konsultować, żeby potem nikt nie zarzucił faworyzowania wierzycieli.
PiotrRolnik
2026-06-24 21:13
Odpowiedź
Odpowiedź do: KamilLodzRolnik
Dokładnie, najważniejsze jest rozdzielić to, co powstało przed otwarciem restrukturyzacji, od tego, co pojawia się już po niej. U mnie doradca od razu mówił, żeby bieżące rzeczy potrzebne do prowadzenia gospodarstwa płacić normalnie, ale starych zaległości nie ruszać bez uzgodnienia. Warto też prowadzić sobie prosty zapis wpływów i wydatków, bo potem łatwiej pokazać, że płatności były związane z utrzymaniem produkcji.
PaulinaLodz
2026-06-25 04:38
Po otwarciu restrukturyzacji zwykle rozdziela się stare zobowiązania, które wchodzą do układu, od bieżących kosztów potrzebnych do dalszego prowadzenia gospodarstwa. Nowe faktury za produkcję, bieżąca dzierżawa czy opłaty konieczne do funkcjonowania raczej powinny być regulowane na czas, ale najlepiej mieć to poukładane z doradcą restrukturyzacyjnym. Ja bym też pilnowała prostego cashflow, żeby było widać, że płatności idą na utrzymanie działalności, a nie na wybiórcze spłacanie starych długów.
OlaBiznes
2026-06-25 19:18
Po otwarciu restrukturyzacji trzeba pilnować przede wszystkim bieżących zobowiązań, czyli tych powstałych już po tej dacie, bo one zwykle nie wchodzą do układu. Stare zaległości za nawozy czy paliwo raczej powinny być traktowane jako układowe, ale przy gospodarstwie łatwo się pomylić, zwłaszcza gdy dostawy i faktury się mieszają. Ja bym każdą większą płatność konsultowała z doradcą i prowadziła prosty cashflow, żeby było widać, że płacisz to, co potrzebne do dalszej produkcji, a nie wybiórczo wybranym wierzycielom.
Marek92
2026-06-26 02:53
Z tego co kojarzę, stare zaległości sprzed otwarcia postępowania zwykle idą do układu, a bieżące koszty gospodarstwa trzeba regulować normalnie, zwłaszcza jeśli są potrzebne do dalszej produkcji. Najbezpieczniej rozdzielić sobie faktury według daty powstania zobowiązania i pilnować cashflow, żeby nie płacić „po znajomości” jednemu wierzycielowi kosztem innych. Ja bym każdą większą płatność skonsultował z doradcą restrukturyzacyjnym, bo czasem szczegóły umowy robią dużą różnicę.
Beata96
2026-06-26 09:04
Po otwarciu restrukturyzacji zwykle rozdziela się stare zobowiązania, które mogą wejść do układu, od bieżących kosztów potrzebnych do dalszego prowadzenia gospodarstwa. Nowe faktury, dzierżawa czy opłaty związane z produkcją raczej trzeba pilnować na bieżąco, ale warto każdą większą płatność skonsultować z doradcą, żeby nie wyglądało to na wybiórcze spłacanie wierzycieli. Najważniejsze jest chyba mieć prosty plan cashflow i nie płacić „na wyczucie”.